اجرای تفاهم نامه روبل- ریال چه تسهیلاتی را به ارمغان خواهدآورد؟
تفاهم نامههای دو جانبه پولی و بانکی از جمله مواردی بود که در دولت سیزدهم بر آن بسیار تاکید شده بود. یکی از اقداماتی که در جهت تحقق این هدف عملی شد رونمایی از نماد جفت ارز روبل-ریال در بازار متشکل ارزی ایران بود.
به گزارش گذارنیوز، «علی صالح آبادی»، رئیس کل بانک مرکزی، در این خصوص گفته بود: صادر کنندگانی که به روسیه صادرات انجام میدهند و روبل در اختیارشان است میتوانند به شکل توافقی در بازار متشکل ارزی آن را عرضه و بخشهای خدماتی و غیر بازرگانی (دانشجویی و فعالیتهای مختلف افراد) از بازار متشکل ارزی، ارزِ خود را تامین کنند. این اقدام کمکی به تقویت صادرات به روسیه خواهد بود.
کاهش هزینههای معاملاتی با جفت ارز روبل- ریال
آقای امیر هامونی، مدیرعامل بازار متشکل ارزی ایران، گفت: با جفت ارز روبل-ریال به جای این که افراد ریال را تبدیل به دلار کنند و تقاضا برای دلار ایجاد شود میتوانند مستقیم وارد معامله جفت ارز روبل-ریال شوند، که این موضوع هزینههای معاملاتی را به شدت کاهش میدهد.
در خصوص جفت ارز روبل-ریال معاون امور بانکی وزارت اقتصاد نیز نکاتی را بیان کرد.
تقویت حکم رانی ریال با جفت ارز روبل-ریال رقم خواهد خورد
آقای عباس حسینی گفت: روبل و ریال یعنی ما مبادلات خود را به سمت ارزهای ملی میبریم. چرا دولتها این کار را انجام میدهند؟ به طور مثال وقتی بازرگانی میخواهد از ایران کالایی خریداری کند، باید با ریال ایران خریداری کند پس تقاضا برای ریال ملی افزایش پیدا میکند وقتی تقاضا افزایشی شود، ارزش پول ملی آن کشور تثبیت و یا تقویت میشود.
او میگوید: پس به همین سادگی به دنیا این را میگوییم که هر کس که میخواهد با ما کار کند باید از پول ایرانی استفاده کند و پول ما ارزشمند میشود. امیدواریم این گونه برنامهها افزایش پیدا کند.
کارشناس امور اقتصادی در خصوص مزیتهای استفاده از جفت ارز روبل-ریال و توسعه آن با کشورهای دیگر به نکاتی اشاره کرد.
آقای حجت الله فرزانی گفت: در خصوص جفت ارز روبل-ریال میتوان این گونه گفت که این جفت ارز سبب گسترش روابط ایران و روسیه میشود.
او میگوید: قاعدتاً در مراوداتی که ایرانیان با روسیه خواهند داشت، دیگر نیازی به ارزهای واسطه مانند دلار و یورو نخواهد بود در نتیجه هزینه معاملات و اختلاف نرخها از بین خواهد رفت و این بسیار سودمند است.
تفاهم نامه جفت ارز روبل – ریال موجب تسهیل در صادرات و واردات
فرزانی گفت: اگر این تفاهم نامه جفت ارز روبل-ریال به درستی اجرا شود، به تبع علاوه بر تسهیل در روند معاملات و کاهش هزینههای تجاری، سبب توسعه صادرات خواهد شد؛ البته این موضوع دو جانبه است و سبب سهولت در واردات نیز می شود که میتوان در شرایط تحریمی کمک کننده باشد. علاوه بر این، این جفت ارز میتواند سبب تسهیل گری در اتصال ایران به شبکه میر روسیه هم بشود.
وی افزود: روابط چند جانبه ارزی منوط به صادرات و واردات متوسط کشورها است که قاعدتاً این تفاهمها میتواند علاوه بر تسهیل گری در این خصوص، در حجم معاملات هم تاثیر گذار باشد. با دیپلماسی اقتصادی می توان روابط با کشورهای دیگر را توسعه داد که این موضوع هم میتواند سبب کاهش هزینه معاملات شود، که این مورد روی اقتصاد کشورمان اثر گذار خواهد بود. البته که در این زمینه باید به ظرفیت ها و زیر ساخت توجه و زمینه های اصولی آن تمام و کمال رعایت و فراهم شود.
او گفت: نکته دیگر این است که با توجه به شرایط کشور، می توان این توسعه بانکی و پولی را با کشورهای دیگر مانند چین، ترکیه و هند هم داشته باشیم که این توسعه مستقیم بر اقتصاد کشورمان اثر گذار خواهد بود.
به گفته کارشناسان اقتصادی، توسعه روابط پولی و بانکی با کشورهای مختلف با توجه به شرایط تحریمی می تواند اقدامی گرهگشا برای اقتصاد کشور تلقی شود، البته مشروط بر آنکه علاوه بر بررسی همه جانبه و فراهم شدن زیر ساختها، این موضوع توسعه تنها به زمان تحریم ها محدود نباشد.
منبع: باشگاه