» آرشیو اخبار » در روز اول سفر رئیس‌جمهور به نیویورک چه گذشت؟

در روز اول سفر رئیس‌جمهور به نیویورک چه گذشت؟

29 شهریور 1401 7

رییس جمهور گفت: هیچ گفت‌وگوی دوجانبه‌ای با مقامات آمریکا در نیویورک نخواهیم داشت و سفر باقری هم ارتباطی به گفت‌وگوهای دوجانبه با آمریکا ندارد.

به گزارش گذارنیوز، همین دیروز که رئیس‌جمهور به نیویورک رفت در مصاحبه با سی‌بی‌اس آمریکا آب پاکی را روی دست تیم مذاکره‌کننده بایدن ریخت و تاکید کرد به‌دلیل پیمان‌شکنی آمریکایی‌ها، توافق بدون تضمین برای ما بی‌معناست. در همین حال سخنگوی وزارت خارجه هم از احتمال برگزاری نشست درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها در نیویورک خبر داده و گفته‌است: هیچ گفت‌وگوی دوجانبه‌ای با مقامات آمریکا در نیویورک نخواهیم داشت و سفر باقری هم ارتباطی به گفت‌وگوهای دوجانبه با آمریکا ندارد.

بنابراین به نظر می‌رسد در این شرایط سفر رئیس‌جمهور و هیأت همراه او در وهله اول برای مشارکت در هفتادوهفتمین اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل انجام شده و حضور علی باقری، معاون سیاسی وزیر خارجه و مذاکره‌کننده ارشد ایران هم در این سفر، برای همراهی با هیأت عالیرتبه ایران است و برنامه رسمی و از پیش تعریف شده‌ای برای گفت‌وگو درباره مذاکرات رفع تحریم‌ها در چارچوب این سفر وجود ندارد‌، هرچند راه‌های غیررسمی‌ هیچ‌گاه مسدود نیست و همواره نظم خاص خود را دارد.

رئیس‌جمهور در اولین روز سفرش به نیویورک مواضع مهمی را اعلام کرد و در مصاحبه با برنامه ۶۰دقیقه شبکه سی‌بی‌اس آمریکا، درباره توافق هسته‌ای، گفته‌است: ما برای دستیابی به توافق خوب و منصفانه جدی هستیم اما در این توافق باید تضمین وجود داشته‌باشد که آمریکا نتواند از این توافق خارج شود. وی در ادامه افزود: آمریکایی‌ها پیمان‌شکنی کردند.

تبلیغات جام جهانی قطر

آنها این کار را کردند، وقتی شما به تعهدتان وفادار نباشید توافق بی‌معنی است. ما نمی‌توانیم به آمریکا اعتماد کنیم چرا که قبلا آن را تجربه کردیم؛ اگر تضمین وجود نداشته‌باشد هیچ اعتمادی(به آنها) نخواهیم داشت.

رئیسی درباره استفاده ایران از مصارف صلح‌آمیز انرژی اتمی تاکید کرد که انرژی هسته‌ای را برای مصارف درمان، کشاورزی، نفت و گاز می‌خواهیم. وی درباره ادعاهای غرب درباره ساخت بمب اتمی نیز گفت، ما بارها به آن پاسخ دادیم، این ادعاها بی‌اساس هستند و جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده‌است که بمب اتمی در دکترین دفاعی ما هیچ جایگاهی ندارد.

وی درباره موضوع تبادل زندانی با آمریکا گفت: در آمریکا نیز تعدادی شهروند ایرانی زندانی هستند و ما بارها اعلام کردیم و این می‌تواند یک موضوع مستقیم انساندوستانه باشد و به آمریکایی‌ها گفتیم که می‌توانیم با آنها جدای از مذاکرات هسته‌ای گفت‌وگو کنیم.

اگر این اتفاق بیفتد این یک موضوع انساندوستانه می‌تواند باشد و قابل مذاکره است. رئیس‌جمهور ایران درباره حضور در مجمع عمومی سازمان ملل و احتمال دیدار با رئیس‌جمهور آمریکا نیز گفت: نه. فکر نمی‌کنم چنین اتفاقی رخ دهد.

ما هیچ اعتقادی به مذاکره و دیدار با رئیس‌جمهور آمریکا نداریم و آن را بی‌فایده می‌دانیم. رئیسی در زمینه تفاوت دولت بایدن و ترامپ نیز به خبرنگار شبکه سی‌بی‌اس گفت: دولت جدید آمریکا ادعا می‌کند که با دولت قبلی فرق‌هایی دارد و بارها پیام‌هایی به ما داده‌اند اما ما هیچ تغییری را در واقعیت شاهد نبودیم. رئیس‌جمهور در ادامه تاکید کرد، تحریم‌ها علیه مردم ایران بسیار ظالمانه بوده و برای ما مهم است که تحریم‌ها برداشته شود.

دیداری با مقامات آمریکایی انجام نمی‌شود

رئیس‌جمهور قبل از عزیمت به نیویورک در پاویون فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران هم گفته بود که حضور در مجمع عمومی سازمان ملل فرصتی برای بیان دیدگاه‌ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران است و تاکید کرده در این سفر پنج روزه هیچ دیدار و ملاقات با مقامات آمریکایی انجام نخواهد شد.

رئیس‌جمهور با تاکید بر این‌که نظرات جمهوری اسلامی و دیدگاه‌های منطقه قابل تبیین است که باید از این فرصت‌ها برای تفسیر آن استفاده کرد، گفت: این سفر فرصتی برای بیان اقداماتی است که گاهی شنیده نمی‌شود زیرا فضای رسانه‌ای جهان تحت تسلط قدرت‌های بزرگ است.

وی تاکید کرد: باید از این فرصت‌ها برای تبیین مواضع جمهوری اسلامی ایران و بیان مظالم و ظلم‌هایی که نسبت به ملت بزرگ ایران انجام شده و ظلم‌هایی که امروز مردم در عالم به ویژه علیه ملت‌های تحت ستم روا می‌شود، بهره گرفت.

رئیس‌جمهور گفت: سازمان ملل محل تبیین ظلم‌هایی است که جهان امروز از آن رنج می‌برد و در واقع می‌تواند یکی از جلوه‌های جهاد تبیین باشد؛ اگر بتوانیم وظیفه خود را درست انجام دهیم، می‌تواند تبیین خوبی برای بیان مواضع جمهوری اسلامی ایران باشد. رئیسی خاطرنشان کرد: در حاشیه این نشست تا جایی که فرصت و زمینه آن فراهم باشد، دیدارهای دوجانبه با مقامات عالی کشورهای مختلف خواهیم‌داشت.

وی با بیان این‌که در دیدارهای حاشیه‌ای این اجلاس نیز مواضع جمهوری اسلامی ایران را بیان خواهدکرد، تاکید کرد: هیچ زمینه‌ای برای مذاکره یا ملاقات با آمریکایی‌ها برنامه‌ریزی نشده و هیچ دیداری با آنها نداریم.

رئیس‌جمهور این سفر را همچنین فرصتی برای حضور در جمع ایرانیان مقیم آمریکا و دیدار با برخی چهره‌هایی که درخواست ملاقات داشتند، برشمرد.

رئیسی گفت: اصل این اجلاس و دیدارها همه همسو با سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت خواهدبود؛ چون ملت ایران هرگز با تحریم‌ها و تهدیدها متوقف نشده است بنابراین حضور امروز ما در آنجا عزتمندانه خواهدبود. به برکت خون شهیدان و خون شهید سردارسلیمانی حضور من به عنوان صدای ملت ایران و ندای تمدنی بزرگ خواهدبود که ایستادگی و مقاومت را پیشه کرده و عزتمندانه در همه عرصه‌ها حضور داشته است. وی یادآور شد: افتخارات بزرگی که ملت ایران آفریده، ما را سربلند کرده است و این قدرت به ما ارج، جسارت و جرأت می‌دهد تا جایی که بتوانیم حرف‌های ملت ایران را بدون لکنت بیان و از حق ملت بزرگ ایران دفاع کنیم و از مظالم و مفاسدی که ملت بزرگ ایران و جهان را رنج می‌دهد، بگوییم. رئیس‌جمهور ابراز امیدواری کرد این سفر بتواند آنچه از داشته‌های بزرگ ملت ایران است را نمایندگی کند و نماد اعتماد مردم باشد و آثاری برای کشور و نظام و ملت‌های مسلمان و مستضعفان عالم به همراه داشته‌ باشد.

پیوستگی سیاست خارجی دولت سیزدهم

سید ابراهیم رئیسی صبح دیر‌وز با بدرقه حجت‌الاسلام قمی، مشاور رهبر معظم انقلاب، محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور و جمعی از وزرا و اعضای هیات دولت عازم نیویورک شد. رئیسی که برای حضور و سخنرانی در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در راستای تامین منافع ملت ایران و تلاش برای تحقق «نظم عادلانه بین‌المللی از طریق چندجانبه‌گرایی اقتصادی» به نیویورک عزیمت کرده است، در این سفر علاوه بر سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در نشست سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، با تعدادی از سران کشورهای حاضر در این نشست دیدار و گفت‌وگو می‌کند.

رئیس دولت سیزدهم را در این سفر وزیر خارجه و معاون سیاسی وی، رئیس و تعدادی از اعضای دفتر رئیس‌جمهور به همراه یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس همراهی می‌کنند. رئیسی پارسال، در نخستین سال ریاست‌جمهوری خود به صورت ویدئو کنفرانس در هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل حضور یافت و سخنرانی خود را ایراد کرد؛ بنابراین او در این دوره برای نخستین بار است که به صورت حضوری در مجمع عمومی سازمان‌ملل شرکت می‌کند.

رئیس‌جمهور در روزهای پایانی هفته گذشته سفری سه‌روزه به شهر سمرقند ازبکستان داشت تا در قالب شرکت در بیست و دومین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، برقراری نظم عادلانه بین‌المللی از طریق چندجانبه‌گرایی اقتصادی را دنبال کند و بر همین اساس در حاشیه این اجلاس با ۱۰نفر از سران کشورهای حاضر در اجلاس از جمله روسیه، چین و هند دیدار و گفت‌وگو کرد.

ناظران سیاسی سفر رئیسی به سمرقند و نیویورک را نشانه‌ای از یک پیوستگی در سیاست خارجی ایران می‌دانند؛ زیرا اجلاس شانگهای نمادی از نظم نوین جهانی و قدرت‌های نوظهور شرقی در مراودات بین‌المللی است و اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل به طور سنتی محل حضور و رایزنی سیاسی مقامات بلندپایه از کشورهای مختلف است.

از سوی دیگر به دلیل همزمانی این سفر برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل رئیسی، غایب رژه ۳۱شهریور نیروهای مسلح در سالگرد آغاز جنگ‌تحمیلی است. رژه نیروهای مسلح بعد از دو سال وقفه به دلیل کرونا، روز پنجشنبه ۳۱شهریور برگزار می‌شود که البته رئیس‌جمهور که همیشه سخنران اصلی این مراسم بوده به دلیل سفر به‌ نیویورک امسال در این مراسم شرکت نمی‌کند.

منبع: روزنامه جام‌جم

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×