باز شدن اولین بندر دریایی روسیه به روی کانتینرهای یخچالی ایران
به گزارش گذارنیوز، «علیرضا پیمان پاک» در حاشیه دیدار مدیرعامل اسبربانک روسیه با فاطمی امین، وزیر صمت در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما از انجام توافقات و همکاری مالی با اسبربانک روسیه خبر داد و با بیان اینکه اسبربانک روسیه هفتمین بانک بزرگ اروپا و یکی از بزرگترین بانک های روسیه با حجم بالای گستره مالی است٬ اظهار کرد: این بانک در میان کشورهای اوراسیا یکی از بزرگترین بانک هاست و ارتباطات متعدد با کشورهای متعدد از جمله چین٬ ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.
معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت با اشاره به برنامه های مشترک ایران با روسیه در راستای توسعه تجارت با اتحادیه اروپا٬ گفت: پس از پیگیری های متعدد و جلسات مستمر از طرف وزیر صنعت٬ معدن و تجارت ایران، روسای این بانک به ایران دعوت شدند و در نشستی که برگزار شد، نتایج خوبی در حوزه مبادلات بانکی٬ ارتباطات با بانک های فعال کشور برای افتتاح و گشایش حساب جهت انتقال ارز میان ایران و روسیه و توسعه مبادلات تجاری و سرمایه گذاری حاصل شد.
به گفته پیمان پاک٬ افزایش حجم مبادلات دو کشور از جمله مباحث مطرح شده در این نشست بود.
افزایش 80 درصدی حجم مبادلات با روسیه
وی از افزایش 80 درصدی حجم تجارت ایران و روسیه طی سال گذشته خبر داد و گفت: حجم تجارت ایران و روسیه به عدد 4 میلیارد دلار رسید که در طول تاریخ تجاری 2 کشور بی سابقه بوده است و با ارتباطات موثر تجار ایرانی در صنایع مختلف به زودی شاهد افزایش چشمگیر این عدد خواهیم بود که رشد ویژه ای داشته است.
معاون وزیر صمت به بسترهای مالی مورد نیاز برای دستیابی به رشد تجارت ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: یکی مشکلات در تجارت با روسیه همین موضوعات حوزه مالی است و اگر مشکلات تبادلات مالی مرتفع شود رشد تجارت میان 2 کشور محقق خواهد شد و به توسعه تجارت سرعت بیشتری می بخشد.
به گفته وی یکی از موضوعات اصلی جلسه با مدیران و مدیرعامل اسبربانک روسیه در همین زمینه کانال های مالی و همکاری های مشترک بود.
برنامه ریزی برای تولیدات مشترک صنعتی با روسیه
پیمان پاک با اشاره به تصمیمات دولت روسیه درباره جایگزینی واردات با بومی سازی صنایعی که پیش از این وابسته بودند٬ عنوان کرد: این فرصت مناسبی برای ایران است که در برخی حوزه ها مانند لوازم خانگی٬ کشتی سازی و بحث های زیرساختی و صدور خدمات فنی و مهندسی به این موضوع ورود کند.
وی با بیان اینکه تمام موارد یاد شده نیازمند تامین مالی است٬ افزود: اسبربانک به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های تامین مالی روسیه در جلسه با وزیر صمت در این زمینه مذاکرات جدی داشتند که موفقیت آمیز به نظر می رسد. همچنین در این جلسه در زمینه توسعه روابط الکترونیکی بانکی٬ فین تک٬ زیرساخت های مجازی و ای سی تی حوزه بانکی گفتگوهایی صورت گرفته است و نتایح مثبتی از آن حاصل شد.
پیمان پاک ادامه داد: حضور این مجموعه های بزرگ مالی و بانکی به کشور کمک می کند که جهش تجاری و پوست اندازی که در هدفگذاری برای رشد صنعتی و تجاری در نظر داشتیم٬ محقق شود.
باز شدن اولین بندر دریایی روسیه به روی کانتینرهای یخچالی ایران
رییس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: مبحث دیگر میان شرکت سرمایه گذاری خارجی ایران و مجموعه اسبربانک روسیه درباره توسعه گلوگاه های موجود در کوریدور شمال-جنوب بود. موارد مورد بحث توسعه خطوط کشتیرانی٬ زیرساخت های بندری و زیرساخت های ریلی و لجستیک بود که مورد استقبال قرار گرفت.
وی از باز شدن اولین بندر دریایی روسیه به روی کانتینرهای یخجالی ایران خبر داد و گفت: طی 2 هفته گذشته درهای این بندر به روی تجار ایرانی باز شد و در آینده نزدیک کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران قصد توسعه آن را دارد.
به گفته پیمان پاک٬ این خبر بسیار خوبی برای تجار ایران است؛ چراکه کامیون ها و کانتینرهای آنها زمان زیادی در مسیر آذربایجان برای رسیدن به مقصد سپری می کردند و با این مسیر فرایند آن کوتاه تر شده است و جایگزین مناسبی است.
وی با بیان اینکه چنین رویکردهایی نیازمند سرمایه گذاری است٬ افزود: بهتر است این سرمایه گذاری ها به صورت مشترک میان ایران و روسیه صورت گیرد و همچنین توسعه زیرساخت های بندر انزلی به عنوان منطقه آزاد مشترک، درگاهی برای توسعه تجارت با کشور روسیه باشد.
رییس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: موارد یاد شده مهمترین موضوعات مورد بحث در جلسه بود که به توافق رسیدیم و مقرر شد طی 10 روز کاری آینده برنامه ای عملیاتی و نقشه راه برای هر یک از مذاکرات صورت گرفته فراهم شده و وارد بحث اجرایی شویم.
وی درباره تجارت سه ماهه ابتدای سال 1401 با کشور روسیه نیز گفت: تجارت ایران و روسیه در سه ماه ابتدای سال با افت نسبی مواجه شد که در مقابل افت 50 درصدی واردات روسیه چندان چشمگیر نبود.
پیمان پاک با بیان اینکه در فروردین و اردیبهشت سال جاری روسیه وارد جنگ با اوکراین شد و به فروشگاه ها و مراکز تجاری این کشور قفل شدند٬ افزود: اتفاق مهم در این میان کاهش ارزش روبل روسیه بود که موانعی را ایجاد کرد؛ اما با توجه به کمیته توسعه تجاری که از سوی ایران شکل گرفت و پیگیری های صورت گرفته با همراهی جدی بخش خصوصی کشور در خردادماه امسال تجارت ما با روسیه 27 درصد رشد داشت.
وی تاکید کرد: تمرکز ما در 2 ماه ابتدای سال 1401 بر واردات نهاده های دامی مورد نیاز کشور بود تا در این زمینه آسیب جدی و نگرانی در جهت کمبود کالاهای اساسی وجود نداشته باشد.
پیمان پاک با اشاره به هدفگذاری یک میلیارد دلاری ایران در سال جاری برای صادرات به روسیه٬ گفت: در این زمینه اعداد متفاوتی اعلام می شود اما ما باید واقع بین باشیم. در شرایط کنونی که کامیون ها بهعلت حجم زیاد تجارت در گمرک آستارا متوقف هستند نمی توان توقع رشد یک شبه صادرات را داشت.
وی ادامه داد: تعداد پایانه های گمرکی ایران در مرزهای مورد نیاز کم و نیازمند زیرساخت است. هرچند که ظرفیت کشتیرانی ایران 60 درصد رشد داشته است؛ اما در حوزه حمل و نقل دریایی نیز با کمبود کانتینر مواجه هستیم.
معاون وزیر صمت تاکید کرد: سالها به این مسیر بی توجهی شده است و قطعا طی یک یا 2 روز زیرساخت های آن فراهم نخواهد شد؛ اما نکاتی که به آنها اشاره شد٬ اقداماتی است که در کوتاه مدت محقق می شود.
وی بر دستیابی به صادرات یک میلیارد دلاری با روسیه در سال جاری تاکید کرد و گفت: این حجم تجارت در 2 سال آینده افزایش خواهد یافت و افق 10 میلیارد دلاری صادرات به اوراسیا که بارها به آن اشاره شده است تا سال 1404 دست یافتنی است.
منبع: تسنیم