آیا گاز روسیه از طریق چین به اروپا می رسد؟
به گزارش واحد ترجمه گذارنیوز، درحالی که چین و روسیه برای بررسی مسائل گستردهای با یکدیگر ملاقات میکنند، گزارشها نشان میدهد که صادرات گاز روسیه از طریق چین به اروپا راه پیدا خواهد کرد.
در حال حاضر، ذخیرهسازی گاز اروپا برای زمستان، تقریباً به 80 درصد ظرفیت رسیده که بخشی از آن به لطف صادرات از چین است. روسیه پس از حمله به اوکراین، عرضه گاز به اروپا را به شدت کاهش داده است. با این حال شرکت های LNG چینی در پاسخ به افزایش تقاضا، عرضه را برای بازارهای خارج از کشور افزایش داده اند.
شرکت های چینی در سال جاری تاکنون 4 میلیون تن LNG در بازارهای بین المللی فروخته اند. این حدود 7 درصد از مصرف گاز اروپا در نیمه اول سال را نشان می دهد. شواهد این موضوع از سوی گروه چینی JOVO، یک کارگزار LNG، به دست آمد که گفت محموله گاز را به ارزش 100 میلیون دلار (103 میلیون یورو) به یک خریدار اروپایی فروخته است. بزرگترین پالایشگاه نفت چین، گروه سینوپک، همچنین گفت که مازاد گاز را به بازار بین المللی هدایت می کند. رسانه های محلی گفتند سینوپک 45 محموله گاز مایع خام یا حدود 3.15 میلیون تن فروخته است.
آیا چین گاز روسیه را دوباره به اروپا صادر می کند؟
از آنجایی که اتحادیه اروپا تلاش می کند اتکای خود به گاز روسیه را از بین ببرد، ممکن است بیشتر به منابع چینی وابسته شود که بخشی از آن در واقع گاز روسیه است که با قیمت تخفیف دار به چین فروخته شده است.
آنا میکولسکا از مرکز مطالعات انرژی در موسسه سیاست عمومی بیکر دانشگاه رایس به دویچه وله گفت: «اگر اروپا در حال خرید گاز از چین است، بله، احتمالاً بخشی از آن ممکن است روسی باشد، … به نظر میرسد که این اقدام مانند دور زدن تحریمها علیه روسیه است، اگرچه اتحادیه اروپا گاز روسیه را تحریم نکرده، اما روسیه به طور سیستماتیک عرضه را کاهش داده است. بازارهای گاز نیز به یکدیگر متصل هستند».
میکولسکا افزود: اتحادیه اروپا اگر از چین گاز نخرد در زمستان خود را در معرض کمبود جدی گاز قرار می دهد. به این ترتیب، این چین است که سود اضافی بالقوه را از فروش مجدد این گاز به دست می آورد.»
فروش گاز روسیه به چین در شش ماه اول سال در مقایسه با سال 2021 تقریباً 65 درصد رشد داشته است. از زمان حمله روسیه به اوکراین، هزینه چین برای واردات انرژی از روسیه از 20 میلیارد دلار به 35 میلیارد دلار افزایش یافته است. یک سال قبل، بلومبرگ گزارش داد. گازپروم روسیه و شرکت ملی نفت چین (CNPC) در سال 2014 یک قرارداد 30 ساله به ارزش 400 میلیارد دلار برای ساخت خط لوله Power of Siberia امضا کردند که یک خط لوله به طول 3000 کیلومتر (1865 مایل) در روسیه و 5000 کیلومتر در چین است. این خط لوله در اواخر سال 2019 راه اندازی شد و انتظار می رود با رسیدن به ظرفیت کامل در سال 2025، سالانه 38 میلیارد متر مکعب گاز به چین عرضه کند.
برنامه های انرژی مسکو خواستار افزایش صادرات به چین است. روسیه می داند که باید در بازارهای جدید تنوع ایجاد کند، زیرا اتحادیه اروپا وابستگی به عرضه خود را کاهش خواهد داد. میکولسکا استدلال میکند: «آنچه روسیه به چین میفروشد نیز بر اساس قیمت قراردادی است و از نظر من، معاملهای که چین و روسیه برای Power of Siberia 1 انجام دادند، برای چین بسیار سودمندتر بود».
آلبرشت روتاچر، دیپلمات اتحادیه اروپا و متخصص آسیای شرقی، گفت: «چینی ها انحصار صادرات گازپروم را با فروش مجدد گاز LNG روسیه شکست خواهند داد. او به دویچه وله گفت: «کرملین باید واقعاً ناامید باشد – یا از نظر سیاسی بسیار ضعیف باشد – تا اجازه این کار را بدهد.
با احیای فعالیت های اقتصادی در چین، وضعیت معکوس شده و اروپا برای گاز خود با قیمت های بالاتر به پکن وابسته خواهد شد. روتاچر گفت: «من نگران این هستم که چین هنوز در رادار اتحادیه اروپا برای تحویل بالقوه گاز نیست. ممکن است محمولههای مازادی از یامال به سمت غرب به اروپا ارسال شود، اما در مقایسه با آنچه اتحادیه اروپا از نروژ، الجزایر، قطر، UAR، ترکمنستان، آذربایجان، عمان، اسرائیل و شاید ایران نیاز دارد، ناچیز است.”
همکاری چین و روسیه
«میکولس کسا» معتقد است که این وضعیت موضوعی را آشکار می کند که اتحادیه اروپا و همچنین ایالات متحده و ناتو باید واقعاً در مورد آن فکر کنند، یعنی “در حالی که آنها به سمت همکاری با یکدیگر گرایش پیدا می کنند، روسیه و چین نیز بتوانند به اتحادی که ممکن است برای غرب دردسرساز باشد، دست پیدا کنند. میکولسکا هشدار داد که روسیه و چین در کنار هم بازارهای انرژی جهانی را بسیار بیشتر از زمانی که مستقل از یکدیگر عمل کنند تحت تأثیر قرار می دهند. او گفت: “تا زمانی که اروپا مسائل عرضه جایگزین را مشخص نکند، این مشکل حل نخواهد شد. این آسان نخواهد بود و در زمستان امسال نیز اتفاق نخواهد افتاد.”
میکولسکا اضافه میکند که تکرار سودهای بالا از فروش نسبتاً پایین گاز برای روسیه، به آسانی تکرار نخواهد شد، زیرا کشورهای اروپایی از گاز روسیه دور میشوند. در عین حال، این احتمال نیز وجود دارد که روسیه برای تقاضای انرژی، خود را به جای اروپا به چین وابسته کند.
منبع: دویچهوله