روسیه به دنبال رابطه تجاری نزدیک با چین
به گزارش واحد ترجمه گذارنیوز، روابط تجاری بین روسیه و چین رونق گرفته و روسیه به دنبال رابطه نزدیکتر با چین است زیرا اروپا و ایالات متحده به دنبال حمله به اوکراین روسیه را تحریم های اقتصادی و نظامی زیادی کردند و درعین حال چین نیز به دنبال منافع اقتصادی خود از رابطه با مسکو است.
روابط تجاری پکن و مسکو به سرعت در حال افزایش است زیرا روسیه به شدت به دنبال بازار های جدید برای نفت و گاز و کالاهای خود است و چین با اقتصاد 10 برابر بزرگتر از روسیه به دنبال کالاهای ارزان قیمت.
تجارت کالاهای دوجانبه در سطح بالای قرار دارد زیرا چین برای مقابله با بحران انرژی نفت و زغال سنگ استخراج می کند. در همین حال، روسیه به بازار برتر برای چین تبدیل شده است و شرکت های چینی بسیار مایل هستند تا خلاء ناشی از خروج شرکتهای غربی را پر کنند.
واردات کالاهای روسیه به چین
بر اساس آمار گمرکات چین، واردات کالاهای روسی به چین در ماه آگوست نسبت به سال گذشته 60 درصد افزایش یافت و به 11.2 میلیارد دلار رسید که از رشد 49 درصدی در ماه جولای هم پیشی گرفت. در همین حال، صادرات کالاهای چین به روسیه در ماه آگوست با جهش 26 درصدی به 8 میلیارد دلار رسید که نسبت به ماه قبل افزایش بیشتری داشت.
در هشت ماهه اول سال جاری، کل تجارت کالا بین چین و روسیه با 31 درصد افزایش به 117.2 میلیارد دلار رسیده است. این در حال حاضر 80٪ از تجارت کل سال گذشته است که به رکورد 147 میلیارد دلار رسیده است.
کیت کراچ، معاون سابق وزیر امور خارجه در امور رشد اقتصادی، انرژی و محیط زیست در ایالات متحده می گوید:روسیه بیشتر به وین نیاز دارد تا پکن به مسکو وی افزود:با ادامه جنگ در اوکراین، کشورهای زیادی از پوتین دور و وابسته کی خود را کم میکنند وبه سرعت و به طور فزاینده ای بیشتر و بیشتر به چین وابسته می شوند.
برای چین، روسیه اکنون 2.8 درصد از کل حجم تجارت چین را به خود اختصاص داده است که کمی بیشتر از سهم 2.5 درصدی در پایان سال گذشته است.
اتحادیه اروپا و ایالات متحده سهم بسیار بیشتری دارند. چین پیش از جنگ بزرگترین شریک تجاری روسیه بود و 16 درصد از کل تجارت خارجی روسیه را به خود اختصاص داده بود.
اما دومین اقتصاد بزرگ جهان برای روسیه که به دلیل تحریم های غرب وارد رکود شده است، اهمیت بسیار بیشتری پیدا کرده است.
با شروع جنگ در اوکراین، بانک مرکزی روسیه انتشار اطلاعات دقیق تجاری را متوقف کرد.
اما بروگل، یک اندیشکده اقتصادی اروپایی، اخیرا آمار 34 شریک تجاری برتر روسیه را تجزیه و تحلیل کرد و تخمین زد که چین تقریباً 24 درصد از صادرات روسیه در ماه ژوئن را به خود اختصاص داده است.
نیل توماس، تحلیلگر ارشد چین در گروه اوراسیا گفت: تجارت چین و روسیه در حال رونق است زیرا چین از بحران اوکراین برای خرید انرژی از روسیه با تخفیف بسیار و جایگزینی آن به جای شرکت های غربی که از بازار خارج شده اند استفاده می کند.
روسیه در ماه مه جایگزین عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تامین کننده نفت چین جایگزین شد. بر اساس آخرین داده های گمرک چین، مسکو به مدت سه ماه متوالی تا ماه جولای این رتبه را حفظ کرده است. واردات زغال سنگ چین از روسیه نیز در ژوئیه به بالاترین حد در پنج سال گذشته یعنی 7.42 میلیون تن رسید.
یوان، دلار جدید در روسیه؟
جنگ اوکراین همچنین تقاضا برای یوان چین را در روسیه افزایش داده است، زیرا تحریم های غرب تا حد زیادی ارتباط مسکو را با سیستم مالی جهانی قطع کرده و دسترسی آن را به دلار و یورو محدود کرده است. به گزارش رسانه روسی کومرسانت، مبادلات یوان در بورس اوراق بهادار مسکو در ماه جولای به 20 درصد از کل حجم معاملات برابر با ارزهای اصلی رسید، در حالی که در ژانویه بیش از 0.5 درصد هم نبود.
به گزارش رسانه دولتی روسیه RT، حجم معاملات روزانه با نرخ مبادله یوان-روبل در ماه گذشته به رکورد جدیدی رسید و برای اولین بار در تاریخ از مبادلات روبل به دلار پیشتر شد.
بر اساس آمار منتشر شده توسط سوئیفت(سیستم پیام رسانی مورد استفاده موسسات مالی در سطح جهان برای پردازش پرداخت های بین المللی) روسیه سومین بازار بزرگ جهان برای پرداخت های یوان در خارج از چین در ماه ژوئیه پس از هنگ کنگ و بریتانیا بوده است. شرکت ها و بانک های روسی نیز به طور فزاینده ای برای پرداخت های بین المللی به یوان روی می آورند.
هفته گذشته، گازپروم روسیه اعلام کرد که صورت حساب چین را به یوان و روبل برای عرضه گاز طبیعی صادرخواهد کرد و بانک وی تی بی روسیه اعلام کرد که انتقال پول به چین را به یوان آغاز می کند.
برای پکن، این بهترین موقعیت است برای جاه طلبی هایش که میخواهد یوان به یک ارز جهانی تبدیل کند.
توماس از گروه اوراسیا میگوید: «افزایش استفاده روسیه از یوان به پیشبرد اهداف بلندمدت چین برای تبدیل یوان به یک ارز جهانی و مصون ماندن از تحریمهای مالی غرب و افزایش قدرت آن در امور مالی بینالمللی کمک میکند.
منبع:رویترز