نفت عامل رشد سریع اقتصاد عربستان
به گزارش گذارنیوز، اقتصاد عربستان سعودی در سه ماهه دوم 11.8 درصد رشد کرد و بالاترین سرعت رشد را، به دلیل افزایش قیمت و تولید نفت، از سال 2011 تا کنون را تجربه کرد.
بر اساس برآوردهای اولیه منتشر شده توسط اداره کل آمار در روز یکشنبه، تولید ناخالص داخلی غیرنفتی – بر مبنای اشتغال – 5.4 درصد افزایش یافته است در حالی که اقتصاد نفتی 23.1 درصد نسبت به سال گذشته رشد کرده است.
افزایش قیمت انرژی همراه با جنگ در اوکراین، که الگوهای جهانی تجارت، تولید و مصرف را تغییر داد، به این رکورد رشد تولید ناخالص داخلی کمک کرده است. نفت بیش از 40 درصد بالاتر از ابتدای سال معامله می شود و بلافاصله پس از حمله روسیه به اوکراین افزایش بیشتری پیدا کرد.
عربستان سعودی به دلیل نفت 100 دلاری و افزایش تولید شاهد افزایش درآمد بوده است. محمد الجدان وزیر دارایی عربستان در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت انتظار می رود تولید ناخالص داخلی نفت امسال 19 درصد رشد کند.
نرخ بیکاری شهروندان عربستان سعودی نیز با افزایش رشد اقتصادی به دلیل افزایش درآمد نفتی، به پایینترین میزان از سال 2008 رسیده است.
بر اساس گزارش جداگانه جادوا، فعالیت استخدام در این کشور با احیای اقتصاد افزایش یافته است.
مشارکت شهروندان سعودی در بازار کار تا پایان سال ۲۰۲۱ به ۵۱.۵ درصد افزایش یافت که در مقایسه با ۵۱.۲ درصد در سال ۲۰۲۰، با افزایش قابلتوجهی در بخش خصوصی افزایش چشمگیری داشت.
جادوا گفت: تعداد سعودیهای شاغل در بخش خصوصی تا پایان سال گذشته به ۱.۹۱ میلیون نفر افزایش یافت. بهبود بازار کار در سال ۲۰۲۱ با جهش قابلتوجهی در اقتصاد غیرنفتی همراه بود.
با افزایش قابلتوجهی از رشد فعالیتهای غیرنفتی که در سال ۲۰۲۲ پیشبینی میشود، انتظار داریم تعداد کارگران سعودی و مهاجران در بسیاری از بخشها افزایش بیشتری پیدا کند.
جادوا گفت که انتظار میرود نرخ بیکاری در میان شهروندان به ۱۰.۷ درصد در سال ۲۰۲۲ و ۱۰.۴ درصد در سال ۲۰۲۳ پس از کاهش به ۱۱ درصد در سال ۲۰۲۱ از ۱۲.۶ درصد در سال ۲۰۲۰ با ادامه بهبود اقتصاد کاهش یابد.
بیزنس گزارش کرد، رتبهبندی اس اند پی گلوبال، رتبه عربستان سعودی را در A-/A-۲ با ظرفیت پرداخت قوی تایید کرده و چشمانداز آن را با اشاره به بهبود رشد تولید ناخالص داخلی و پویایی مالی در میانمدت به مثبت از ثبات تغییر داده است.
آژانس در ماه مارس گفت: دورنمای مثبت منعکسکننده انتظار ما برای بهبود رشد تولید ناخالص داخلی و پویایی مالی در میانمدت است که با خروج این کشور از همهگیری کووید-۱۹، چشمانداز بهبود بخش نفت و برنامههای اصلاحی دولت مرتبط است.
اس اند پی انتظار دارد اقتصاد عربستان در سال جاری ۵.۸ درصد و از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ بهطور متوسط ۲.۷ درصد رشد کند.
منبع: bloomberg