جدیدترین تصمیمگیری برای تعطیلات پایان هفته
به گزارش گذارنیوز، این برنامه، ششمین سعی دولت و مجلس از سال۹۵ برای تصویب «آخرهفته ۲روزه» به حساب میآید؛ اما دو موضعگیری روز گذشته یکی از مقامات دولتی در دفاع از نسخه ۱۴۰۱ «ساماندهی تقویم تعطیلات»، احتمال اصابت تصمیم به هدف، در این آزمون را بالا برده است. همواره دو خطای دید، مانع «تنظیم تقویم کشورمان با الگوی جهانی» شده است.
خطای اول همان تله «پنجشنبه»ها است. مخالفان ساماندهی تقویم فکر میکنند همه جای کشور، پنجشنبهها تعطیل است؛ درحالیکه در تهران، فقط دستگاههای ستادی و مدارس و در سایر شهرها فقط مدارس روز پنجشنبه تعطیل هستند. خطای دوم، تصور «بیشتر بودن روزهای تعطیل در ایران نسبت به بقیه کشورها» است؛ اما واقعیت، کاملا معکوس است .اکنون دولت، هم از «سرگردانی شاغلان و خانوارها در پنجشنبهها» آگاه شده و هم ۴مزیت «هفته کاری ۵روزه» را تایید کرده است. اگر تعطیلات آخر هفته، ۲روزه شود، باز این تقویم یک پله از نسل تازه تعطیلات پایان هفته در جهان عقبتر است.
دولت بنا دارد تعطیلات آخر هفته را به دو روز افزایش دهد؛ این خبری است که روز گذشته رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور اعلام و عنوان کرده قرار است که لایحه مربوطه برای بررسی و تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه شود. اگرچه موضوع دو روزه شدن تعطیلات پایان هفته در ایران مانند همه کشورهای توسعهیافته دستکم از هفت سال قبل مطرح بوده است، اما این اولین بار است که دولتمردان تمامقد از این ایده دفاع و به مزایای متعدد چنین تصمیمی بر اساس تجربه جهانی اذعان میکنند.
مجلس و دولت از حدود هفت سال گذشته تاکنون شش مرتبه مساله افزایش تعطیلات رسمی آخر هفته در کشور را مطرح و تلاش کردهاند تقویم تعطیل را متناسب با الگوی جهانی بهروزرسانی و ساماندهی کنند.
اما تفاوت این بار با دفعات قبلی که موضوع بازتنظیم تعطیلات پایان هفته روی میز تصمیمسازان قرار گرفت در این است که مدیران دولتی این بار به صراحت به مزایای اثبات شده افزایش تعطیلات پایان هفته به دو روز و نیز به مساله حل نشده «پنجشنبههای سرگردان» که سالهاست کارکنان دولت با آن روبهرو هستند، اذعان میکنند.
روز گذشته میثم لطیفی، رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور در حاشیه جلسه هیات دولت از مطرح شدن پیشنهاد اصلاحیه ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری خبر داد که محتوای آن شامل تعیینتکلیف وضعیت تعطیلات و روزهای کاری پایان هفته است. لایحه پیشنهادی در دولت مصوب شده و بنابر اعلام سخنگوی دولت، به زودی برای تصویب نهایی روانه مجلس خواهد شد.
همچنین به گفته لطیفی، براساس این پیشنهاد دولت، برای مشاغلی که امکان آن وجود دارد، روزها و ساعات کاری به نحوی اصلاح میشود که کارکنان دولت پنج روز در هفته یعنی شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸ تا ۱۶:۳۰ در محل کار حاضر باشند.
پایان «شبه تعطیلی» پنجشنبهها
در مقاطع زمانی پیشین که مساله تعطیلات دو روزه از سوی کارشناسان مطرح میشد، یک واکنش همیشگی نسبت به این موضوع از ناحیه برخی مجلسیها و دولتمردان این بود که ادعا میکردند همین حالا هم پنجشنبهها یک روز نیمهتعطیل به شمار میآید و عملا بسیاری از کارکنان دولت تعطیل هستند.
این در حالی است که واقعیت چیز دیگری بود. نه تنها ادارات کل دولتی در شهرستانها در روزهای پنجشنبه باز است، بلکه حتی در تهران نیز تشکیلات ستادی وزارتخانهها تعطیل اما ادارات کل استان تهران عموما غیرتعطیل است.
پنجشنبههای سرگردان تلهای است که ایرانیان به واسطه شبهتعطیل بودن این روز و عدمتعیینتکلیف یکپارچه برای آن در تقویم، دچارش شدهاند و اکنون موضع رو به جلوی دولت این است که به جای انکار این ماجرا مانند برخی مسوولان در سالهای گذشته، قصد دارد در این رابطه یک تصمیم واحد اتخاذ و دوپارگی صف و ستاد دولت را ترمیم کند. بنابراین با توجه به دفاع تمام قد دولت از تعطیلات دو روزه به نظر میرسد احتمال تصویب نهایی این لایحه بالاست.
یکی از مسائلی که سبب شد در جریان پنج نوبت سعی وآزمون پیشین، تعطیات دو روزه دچار انحراف شود و به تصویب نرسد، از یکسو تمرکز تصمیمسازان بر انتخاب روز به محض مطرح شدن اصل این ایده بود که چون اختلاف زیادی بر سر آن میان ذیمدخلان این تصمیم وجود داشت، عملا هیچگاه اصل ماجرا با پیشرفت همراه نبود.
یک گروه مخالف تعطیلی پنجشنبهها بودند چرا که این روز در تقویم جهانی غیرتعطیل است و تعطیلات ایران میتواند مانعی پیش روی مبادلات جهانی توسط فعالان اقتصادی کشورمان باشد. آنها تعطیلی شنبه را به جای پنجشنبه پیشنهاد میدادند چراکه در تقویم جهانی نیز این روز تعطیل رسمی است. در عین حال گروه دیگر با توجه به وجه شرعی موضوع، تعطیلی پنجشنبهها را به شنبهها ترجیح میدادند و آن را افضل میدانستند.
مسئله دوم که سبب شد سعی و خطای پیش از این درباره دو روزه شدن تعطیلات پایان هفته بینتیجه بماند، خطای دید منتقدان این طرح درباره مجموع تعطیلات در تقویم ایران بود.
در حال حاضر مجموع تعطیلات تقویم کشور ۷۸ روز شامل ۵۲ تعطیلی آخر هفته و ۲۶ تعطیلی مناسبتی است. این در حالی است که در دنیا این تعطیلات بین ۱۱۰ تا ۱۲۹ روز در سال است. به این ترتیب برخلاف تصور عموم مبنی بر اینکه تعداد تعطیلات در تقویم ایرانیها بالاست، بررسی دقیق نشان میدهد حتی اگر تعطیلات پایان هفته در کشور به دو روز افزایش پیدا کند، باز هم تعطیلات سالانه تقویم رسمی به ۱۰۴ روز خواهد رسید که از کف تعداد تعطیلات تقویم کشورهای توسعهیافته کمتر است.
از سوی دیگر نه تنها تعداد روزهای کاری در تقویم ایرانیان بیشتر از الگوی جهانی است، بلکه حتی ساعت کاری نیز با این چالش مواجه است. میانگین ساعت کاری هفته در کشورهای اروپایی و آمریکا ۳۰ تا ۳۵ ساعت بوده و این در حالی است که این میزان پس از شیوع بیش از دو ساله کرونا به ۳۰ و بعضاً زیر ۳۰ ساعت کاهش یافته است.
این نتیجه هفته کاری چهار روزه در کشورهای مذکور است که هم رضایت کارفرمایان و هم کارگران را در پی داشته است. این در حالی است که در ایران بر اساس ماده ۸۷ قانون خدمات کشوری، ساعت کار کارمندان دولت چهل و چهار ساعت در هفته تعیین شده که متناسب با شش روز کاری در هفته است.
منبع: تجارتنیوز