» آرشیو اخبار » اتحادیه اروپا همچنان بزرگترین وارد کننده انرژی هسته‌ای روسیه
اتحادیه اروپا همچنان وارد کننده انرژی هسته‌ای روسیه

اتحادیه اروپا همچنان بزرگترین وارد کننده انرژی هسته‌ای روسیه

22 مهر 1401 6

صنعت سوخت هسته‌ای روسیه از تحریم‌های اروپا دست دورمانده است در بیش از هفت ماه که از جنگ کرملین در اوکراین می‌گذرد و این باعث ناراحتی فعالان محیط‌زیست شده است.

به گزارش واحد ترجمه گذارنیوز، دست صنعت سوخت هسته‌ای روسیه از تحریم‌های اروپا دور مانده است. در بیش از هفت ماه که از جنگ کرملین در اوکراین می‌گذرد و این باعث ناراحتی فعالان محیط‌ زیست شده است.

با وجود هشت سری تحریم علیه صادرات انرژی روسیه، ارسال محموله‌های سوخت هسته‌ای به کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچنان از روسیه ادامه دارد.

آریادنا رودریگو، مدیر مالی اتحادیه اروپا در گروه محیط زیست سبز، گفت که ادامه حمایت مالی این اتحادیه از کرملین با نادیده گرفتن تجارت سوخت هسته ای روسیه، “دیوانگی مطلق” است.

تبلیغات جام جهانی قطر

رودریگو گفت: اگر دولت‌های اتحادیه اروپا در مورد توقف جنگ جدی هستند، باید ارتباط صنعت هسته‌ای اروپا را به کرملین قطع کنند و به جای آن بر تسریع صرفه‌جویی در انرژی و روی آوردن به انرژی‌های تجدید پذیر تمرکز کنند.

کمیسیون اروپا در ارائه آخرین بسته تحریمی خود، هدف قرار دادن تجارت سوخت هسته ای روسیه را پیشنهاد نکرد. اتحادیه اروپا قبلا نفت، گاز و زغال سنگ روسیه را به عنوان بخشی از یک استراتژی گسترده تر برای افزایش فشار اقتصادی بر کرملین هدف قرار داده بود.

به گفته رودریگو، مجارستان و بلغارستان بیشترین مخالفت را با تحریم‌های اورانیوم روسیه و سایر فناوری‌های هسته‌ای در هفته گذشته داشتند.

این کمیسیون بارها جنگ روسیه در اوکراین را محکوم کرده و رئیس جمهور ولادیمیر پوتین را به استفاده از انرژی به عنوان سلاحی برای بالا بردن قیمت کالاها و ایجاد عدم اطمینان در سراسر بلوک اروپا متهم کرده است. اما مسکو تسلیحاتی بودن منابع انرژی را رد می کند.

اتحادیه اروپا چند ممنوعیت در مورد بخش انرژی هسته‌ای روسیه، مانند ممنوعیت دسترسی به بندر کشتی‌های با پرچم روسیه برای حمل و نقل سوخت هسته‌ای را وضع کرده است، اما مبارزان معتقدند که برای کاهش وابستگی بلوک به روسیه اقدامات سخت‌ گیرانه تری لازم است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در اوایل ماه اوت گفت که با چارلز میشل، رئیس شورای اروپا درباره لزوم تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه صنعت هسته‌ای روسیه صحبت کرده است.

زلنسکی در آن زمان در توییتر گفت: «ترور اتمی روسیه مستلزم پاسخ قوی‌تر جامعه بین‌المللی است و تحریم‌ها علیه صنعت هسته‌ای و سوخت هسته‌ای روسیه باید سختگیرانه تر باشد.

اخیراً، یکی از مشاوران ارشد اقتصادی زلنسکی گفت که تحریم‌ها نه تنها بر نفت روسیه بسیار مهم است.

اما نفت، گاز، اورانیوم و زغال سنگ، همه اینها باید ممنوع شود. زیرا آنها از این پول برای تأمین مالی این جنگ استفاده می کنند.

نفوذ روسیه در انرژی فراتر از نفت و گاز است، در آوریل، پارلمان اروپا خواستار تحریم «فوری» واردات سوخت هسته‌ای روسیه شد و از کشورهای عضو خواست همکاری با غول هسته‌ای دولتی روسیه «روساتوم» در پروژه‌های قبل و جدید را متوقف کنند. اما روسیه یک بازیگر مسلط در بازار جهانی سوخت هسته‌ای است و هر اقدامی برای قطع اتکای اتحادیه اروپا به خدمات آن احتمالاً بی‌درد نخواهد بود، به‌ویژه با توجه به اینکه شرکت روساتوم در قلب اروپا قرار دارد.

روساتم با حمایت پوتین نه تنها بر صنعت غیرنظامی تسلط دارد، بلکه مسئول زرادخانه تسلیحات هسته ای روسیه نیز هست و در حال حاضر بر نیروگاه اتمی اشغالی Zaporizhzhia در اوکراین نظارت دارد.

18 رآکتور هسته ای روسیه در اروپا، در کشورهایی از جمله فنلاند، اسلواکی، مجارستان، بلغارستان و جمهوری چک وجود دارد. همه این راکتورها برای تامین سوخت هسته ای و سایر خدمات به روستام متکی هستند.

مجارستان در اواخر ماه اوت با تاکید بر مقیاس نفوذ انرژی هسته‌ای روسیه در برخی از کشورهای عضو، حتی با ادامه حمله کرملین به اوکراین، ساخت دو راکتور هسته‌ای جدید توسط روس‌اتم را اعلام کرد.

بر اساس آخرین داده های موجود از آژانس تامین اورانیوم، مسکو تقریباً یک پنجم واردات اورانیوم اتحادیه اروپا در سال گذشته را به خود اختصاص داده است. و بعد از جمهوری شوروی سابق و قزاقستان تامین کنندگان بزرگ اورانیوم این بلوک بودند.

بر اساس برآوردهای گزارش شده توسط  اتحادیه اروپا سال گذشته حدود 210 میلیون یورو (203.7 میلیون دلار) برای واردات اورانیوم خام از روسیه پرداخت و 245 میلیون یورو دیگر نیز برای واردات اورانیوم از قزاقستان، جایی که استخراج سوخت هسته‌ای باز هم توسط روسیه کنترل می‌شود، پرداخت شد.

رودریگو از سازمان صلح سبز گفت: «ما در اینجا در مورد مقدار زیادی پول صحبت می کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که واردات اورانیوم اروپا از روسیه تا چه اندازه تلاش‌های این کشور برای تشویق دیگران به توقف واردات انرژی روسیه را تضعیف می‌کند، پاسخ داد: «این واقعیت نادیده گرفتنی نیست که تاثیری نخواهد داشت و فقط استانداردهای دوگانه اتحادیه اروپا را نشان می‌دهد.

انرژی هسته ای چقدر “سبز” است؟

طرفداران انرژی هسته ای استدلال می کنند که انرژی هسته ای این پتانسیل را دارد که نقش مهمی در کمک به کشورها در تولید الکتریسیته داشته باشد و در عین حال انتشار کربن را کاهش دهد و اتکای آنها به سوخت های فسیلی را کم می کند.

با این حال، منتقدان می گویند که انرژی هسته‌ای یک عامل پرهزینه و مضر برای جایگزین‌های سریع‌تر، ارزان‌تر و پاک‌تر است. در عوض، گروه‌های کمپین زیست‌محیطی استدلال می‌کنند که فناوری‌هایی مانند باد و خورشید باید در تغییر برنامه‌ریزی‌شده به سمت منابع انرژی تجدید پذیر در اولویت قرار گیرند.

به عنوان بخشی از طبقه بندی اتحادیه اروپا به طور بحث انگیزی انرژی هسته ای و گاز، یک سوخت فسیلی، را تحت برخی شرایط پایدار تشخیص داد.

اتریش روز دوشنبه شکایتی را علیه اتحادیه اروپا به راه انداخت و از متحدانش در مورد برچسب گذاری انرژی هسته ای و گاز به عنوان گزینه های سرمایه گذاری پایدار توسط اتحادیه اروپا را “غیر مسئولانه و غیر منطقی” خواند.

اتحادیه اروپا این اقدام قانونی را پذیرفته، اما گفته است که در مورد ماهیت این پرونده اظهار نظر نخواهد کرد.

منبع: سی ان بی سی

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×